Program Szef – niezastąpiony w gastronomii!

Koszmarem każdego szefa kuchni w dużej restauracji jest sala wypełniona gośćmi, oczekującymi na wydanie kuszących, reklamowanych potraw i… braki w produktach, by te potrawy przygotować. Taka sytuacja absolutnie nie może mieć miejsca w żadnej szanującej się restauracji. Dlatego stworzono program Szef – http://gastro.pl/gastro-szef/ – to kolejny, bardzo liczący się pracownik Twojej kuchni!

Czym jest program Szef?

Program Szef to innowacyjny program komputerowy mający na celu sprawnym zarządzaniem stanami magazynowymi w kuchni. Dedykowany jest głównie dużym restauracjom, a także restauracjom hotelowym, w których nietrudno o zamieszanie spowodowane brakiem produktów w magazynie. Program sprawdzi się doskonale również w niewielkich punktach gastronomicznych, których właścicielom zależy na generowaniu jak najmniejszych strat w produktach.

Zawartość programu

W programie znajdziemy bardzo zaawansowane i szczegółowe dane magazynowe, tj. ilość i gramatura produktów znajdujących się w magazynie. Program pozwala na eksport danych do innych systemów, a także wystawianie faktur i generowanie przejrzystych, czytelnych raportów. Tym, co najważniejsze w programie, jest możliwość sprawnego, szybkiego i dokładnego wykonania inwentaryzacji – częściowych i pełnych. Program samodzielnie generuje faktury, co oszczędza czas innym pracownikom.

Obsługa programu Szef

Program Szef jest narzędziem idealnym do pracy szefa kuchni, którego zadaniem jest między innymi kontrola stanów magazynowych i rozliczanie się z nich z kierownictwem, jak również robienie inwentaryzacji oraz wykonywanie zamówień towaru. Podczas pracy w restauracji bardzo trudno jest opanować wypływ towaru, nawet przy bardzo skrupulatnej pracy. Zdecydowanie ułatwia to program Szef. Wprowadzane są do niego bardzo szczegółowe, wieloskładnikowe receptury dań sprzedawanych w restauracji. Podczas przyjmowania zamówień wklepuje się w system dokładne ilości i gramatury produktów, które dodawane są do obecnego stanu. Program samodzielnie na podstawie receptur wylicza, ile produktów zostało zużytych. Dzięki temu możliwa jest ścisła kontrola zużycia produktów. Wystarczy jedno spojrzenie w ekran lub jeden raport, by zorientować się, co należy zamówić następnym razem!

Obsługa programu jest niezwykle intuicyjna. Co więcej, program Szef jest zsynchronizowany z programem POS do obsługi zamówień na sali restauracyjnej. Posiadanie pełnej komputeryzacji w restauracji pozwala uniknąć wielu godzin wytężonej pracy przy inwentaryzacji i umożliwia łatwiejsze wykrycie drobnych nieprawidłowości, na przykład kradzieży surowców przez personel lub nieprawidłowego wydawania dań. Umiejętne korzystanie z programu umożliwia efektywna pracę oraz mniej nieprawidłowości, ułatwia też generowanie oszczędności na produktach spożywczych. Obsługa programu jest wyjątkowo prosta i intuicyjna – wystarczy zatem szybkie przeszkolenie, by szef był z programem za pan brat.

Zalety Gastro Szef

Gastro Szef umożliwia sprawne zarządzanie zasobami restauracji bez robienia tego ręcznie. Pozwala unikać pomyłek i braków produktów niezbędnych do wydania zamówionego przez gościa dania – co znacząco oszczędza czas i nerwy pracowników oraz gości. Program Szef umożliwia przede wszystkim kontrolowanie wydatków oraz oszczędzanie. Generowane na bieżąco raporty z codziennego zużycia surowców pozwalają ocenić na przykład jak bardzo popularne są poszczególne dania. Pomaga to w planowaniu późniejszych zamówień – szef kuchni wie, jakie produkty można zamówić w większej ilości, gdy są akurat w korzystnej cenie, a jakich nie należy kupować zbyt dużo w obawie przed zepsuciem. Program Szef umożliwia także kontaktowanie się za pomocą programu Gastro POS z pozostałymi pracownikami (kelnerami, barmanami), poprzez wiadomości tekstowe. Dzięki temu oszczędza się swój czas pracy, a komunikacja pomiędzy członkami zespołu jest niezwykle sprawna.

System umożliwia też tworzenie nowych promocji czy happy hours, jest zatem systemem wszechstronnym, idealnie dopasowanym do pracy w średnich i dużych restauracjach, a także tam, gdzie właściciele chcą zaprowadzić porządek.